Ramar

En vacker bild eller poster kommer till sin fulla rätt först när den är inom ram. Här hittar du vårt stora sortiment av ramar till posters, foton, tavlor och bilder. Sortera fram rätt mått och utseende genom att använda våra smarta filter. Välj mellan tjocka och tunna ramar i vackra material som metall eller trä. Alla våra ramar har fästen som gör att de kan hängas både stående och liggande.

Köp ramar och fotoramar online

Oavsett om du vill rama in ett gammalt favoritfoto eller en nyköpt poster så är det viktigt att du köper en ram av bra kvalitet som förhöjer skönheten i bilden. På Posterton är vi proffs på ramar och upphängning, och kan utifrån erfarenhet säga att alla bilder och posters blir snyggare med en ram runt sig. 

I vårt breda sortiment av fotoramar, bildramar och tavelramar hittar du garanterat en passande ram för ditt foto, din tavla eller din poster. Våra ramar finns i de flesta storlekar och går att få i en mängd vackra material och utföranden. 

Vilket mått ska jag välja på min ram?

När det kommer till att köpa ramar är det viktigt att du väljer en ram med rätt mått. Vi har bild- och tavelramar i en stor mängd olika storlekar och mått – allt för att ge de bästa förutsättningarna att förhöja upplevelsen av din bild, tavla eller poster. 

Att välja en för stor ram för din bild kommer att se tokigt ut, förutsatt att du inte tänker använda en passepartout. I sådana fall har du lite större frihet när det kommer till storleken på ramen. 

Köper du en för liten ram så kommer du behöva klippa i bilden för att den ska få plats, och detta är inget vi rekommenderar. 

Allra bäst är att välja en ram som passar perfekt med din poster, tavla eller bild. Posters är ofta tryckta i standardmått, som till exempel 30 x 40 cm eller 50 x 70 cm. Beställer du en poster från Posterton så kan du vara säker på att hitta en ram i rätt storlek hos oss. Är det en gammal poster eller ett fotografi du ska rama in så är det bara att mäta bilden med ett måttband eller en tumstock. Våra ramar finns i storlekar från 13 x 18 cm upp till 70 x 100 cm. Vill du rama in en fin teckning som ditt barn har gjort på förskolan så har vi även ramar i A4-format

Innan du beställer en ram behöver du också ta ställning till hur bred din ramlist ska vara. Vissa gillar tjocka lister som accentuerar bilden. Andra föredrar en tunn och diskret ramlist som inte stjäl för mycket fokus från själva motivet. 

Ramar i olika färger och material

Vi erbjuder ett brett urval av ramar för alla smaker och stilideal. Här hittar du allt från klassiska ramar i metall, till svarta och vita träramar samt klassiska ekramar. Våra tavel- och fotoramar i metall finns i färgerna guld, silver, koppar och svart metallic. 

Träramar

Klassiska träramar är lika dekorativa som de är tidlösa. Oavsett om du vill rama in ett foto eller en poster så kommer en träram ta fram det bästa ur varje bild. Våra ekramar är ideala till alla typer av inredning och passar särskilt bra på vita väggar i rum med stort ljusinsläpp. 

Hos oss finns också träramar i svarta och vita utföranden. En svart träram är perfekt när du vill rikta fokus mot det du valt att hänga upp på väggen. Är det ett ljust motiv så blir det en snygg och iögonfallande kontrast med en svart ram. Handlar det om ett mörkare motiv så blir den svarta träramen mer som ett diskret och stilrent komplement.

Vita träramar passar särskilt bra till färgglada bilder och tavlor som hängs mot en mörkare vägg, trävägg eller tapet. Har du vita väggar där hemma kan konturerna av en vit träram lätt försvinna i allt det ljusa. Men görs det rätt kan det bli ett snyggt stilgrepp i din inredning. 

Metallramar

Postertons ramar i metall är lika vackra som de är hållbara. Välj mellan olika storlekar på lister och olika färger. Våra metallramar är tillverkade i aluminium, vilket ger både hög beständighet och låg vikt. 

Guldramar är perfekta när du vill sätta en exklusiv touch på ditt hem, och funkar lika bra till en mörk som en ljus inredning. En ram i guld är särskilt populär för personliga foton som bröllopsfoton, bilder på barn och barnbarn, men passar lika bra till fotokonst, samt till klassiska målningar från mästare som Rembrandt, Leonardo da Vinci och Monet. 

För dig som vill åt en lite mer nedtonad stil är våra silverramar ett säkert val. Hos Posterton köper du ramar i nysilver, som är en legering av koppar, zink och nickel och har en snygg glänsande yta. Silver är en så kallad kall metall som ger en sofistikerad inramning till din konst.

Koppar- och mässingsramar är perfekta för hem med mörkare inredning med teak och mahogny-möbler. Koppar har en rödaktig nyans som reflekterar ljuset på ett varmt och elegant sätt. Våra kopparramar är perfekta för att rama in gamla sjökort, foton, vackra träsnitt och annat som andas tradition, bildning och sofistikerad smak. 

Till sist har vi även fotoramar i svart metall. Dessa är till för dig som vill ha en mer glänsande finish än en svart träram. En svart metallram är en utmärkt allround ram som funkar lika bra till foton som till konstprints och grafiska tryck. 

Välj en tavelram som passar till motivet

En del hävdar att inramning av tavlor är en hel vetenskap, men enligt vår mening är det svårt att misslyckas. Åtminstone med våra stilrena och prisvärda ramar. Går du bara på din magkänsla så blir det i de flesta fall rätt, och skulle det bli helt tokigt så har du 14 dagars ångerrätt. 

Det finns många sätt att tänka när du väljer ram. Vissa gillar att färgmatcha ramen med ens övriga inredning. Andra väljer istället att kolla mer på själva motivet och utgå från en accentfärg från tavlan. Du kan göra precis som du vill, det blir för det mesta hur bra som helst. Det enda som kan variera är själva känslan som bildramen framhäver. 

Vill du verkligen framhäva bilden så kan du använda dig av en passepartout. Detta är en pappersram som sätts innanför glaset och gör att det blir luftigare mellan ram och bild, vilket leder till att motivet hamnar mer i fokus. Ytterligare en fördel med att använda passepartout är att bilden inte ligger direkt mot glaset, vilket förhindrar den från att fastna och skadas.

 

Skillnaden - fotoramar, bildramar och tavelramar?

 

Fotoramar och bildramar har det gemensamt att de alltid har en glasskiva (vanligtvis plexi- eller akrylglas) som skyddar bilden. Tavelramar å andra sidan kan bestå av en enkel eller utsirad träram runt en duk eller en pannå. Dock används begreppet tavelram även för bild- och fotoramar. 

På Posterton kommer alla ramar med akrylglas som är stöttåligt och skyddar din konst, dina foton och posters från att blekas eller utsättas för fukt och fläckar. Ramarna är också tillverkade på ett sätt som gör det lätt för dig att öppna och byta ut poster eller fotografi, utan att behöva ta till verktyg som skruvmejsel eller tång. 

Ramar som hängs liggande och stående

Tavlor kan antingen hängas stående eller liggande. Hänger de snett så hänger de fel och då är det bara för dig att gå dit och rätta till dem. För vissa motiv, som en del abstrakta målningar, kan det ibland vara svåra att avgöra åt vilket håll den ska hängas. I de flesta fall kan en enkel googling ge dig svaret på vilket håll tavlan ska hänga. 

Alla våra ramar har fästen som gör att de kan hängas både ståendes och liggandes. Det betyder att du kan återanvända dem till alla typer av bilder och posters. Smart va?

När det kommer till upphängning av konst så behöver du se till att skruven, spiken eller beslaget håller för tavlans vikt. Vilken typ av fäste du behöver beror på väggens material och hur mycket konstverkets väger.

Gipsväggar är den väggtyp som klarar minst tyngd. För dessa typer av väggar är det klokast att använda en expanderplugg. Är det en mindre ram så kan det räcka med en vanlig skruv. Men tänk på att skruvar lämnar fula hål så det gäller att du är säker på var du vill att tavlan ska hänga. 

Ska du hänga upp din inramade poster på en betongvägg eller trävägg räcker allt som oftast en vanlig tavelkrok. Detta är en typ av krok som slås i med hammare och klarar vikter upp till 3-4 kilo. På Posterton har vi tavelkrokar för alla typer av väggar. Våra väggbeslag för tavlor lämnar minimala hål som oftast bara behöver strykas över med ett par lager färg. 

Ramar till snygga tavelväggar

 

Att skapa vackra bildväggar med foton, grafik och målningar i olika storlekar är en stor inredningstrend just nu. Att experimentera med motiv, teman och hängningar är en lika rolig som kreativ sysselsättning och du kan arrangera bilderna och deras placering helt efter tycke och smak. I vår inspirationsblogg hittar du mängder av idéer och tips på hur du skapar din egen tavelvägg med utgångspunkt i teman som årstider, färger och konststilar, m.m. 

 

För dig som vill komma igång snabbt med att din tavelvägg erbjuder vi paket för färdiga tavelväggar, där det ingår både posters och ramar i matchande färger. Du kan välja att antingen hänga upp dem som de levereras, eller byta ut motiven till något mer personligt och unikt. 

Genom en färdig uppsättning ramar i olika storlekar kommer inom kort att ha den snyggaste bildväggen i kompiskretsen!